Capitolul 7 - Roluri in cercetarea afacerii
7.1 Introducere
Scopul principal al acestui capitol este examinarea rolurilor potentiale ale antreprenorului in primele etape ale procesului de elaborare a planului de afaceri, adica in etapele de Documentare / Culegerea informatiilor si Analiza si structurare. In plus, descrie rolul antreprenorului in relatie cu cercetarea in cel mai larg sens al sau, anume in obtinerea de informatii ca baza pentru elaborarea planului de afaceri.
In indeplinirea acestui scop, capitolul descrie trei cerinte exprimate de antreprenorii din Romania, anume:
- Care este rolul antreprenorului in elaborarea planului de cercetare in afaceri?
- Care este rolul altor parti implicate in cercetare?
- Cine coordoneaza planul de cercetare in domeniul afacerii?
7.2 Roluri in cercetarea afacerii
Inainte de a discuta rolul potential al antreprenorului in cercetarea legata de afaceri, trebuie sa definim ce inseamna cercetare in acest context. Pentru scopurile de fata, cercetarea inseamna toate activitatile de culegere de informatii necesare in procesul de elaborare si implementare a unui plan de afaceri. Aceste activitati includ:
- Cercetarea datelor preexistente (cantitative si calitative)
- Cercetarea primara (de exemplu, anchete ale nevoilor angajatilor)
In cadrul acestor doua categorii mari de cercetare, exista o gama larga de aptitudini necesare pentru a le indeplini cu succes. Tabelul de mai jos prezinta aptitudinile necesare:
Tabelul 27: Aptitudini necesare in cercetarea pentru elaborarea de planuri de afaceri
Cercetarea datelor preexistente | Cercetarea primara |
---|---|
|
|
Nota: capacitatile de compunere nu se confunda cu cele de raportare – raportarea implica o gama mai larga de capacitati de comunicare decat scrisul.
In mare, aceste calitati sunt comune oricarei cercetari, dar este putin probabil ca practicienii unei anumite discipline sa fi dobandit toate aceste calitati in decursul pregatirii. Drept urmare, este nevoie ca toti expertii implicati in procesul de elaborare a planului de afaceri sa-si evalueze realist calitatile in relatie cu cele necesare cercetarii.
CASETA NR 15
REFLECTIE – CALITATILE DE CERCETATOR IN ELABORAREA DE PLANURI DE AFACERI
Analizati cu atentie lista de calitati necesare in cercetarea pentru elaborarea de planuri de afaceri enumerate in tabelul 30. Raspundeti la urmatoarele intrebari:
Ce experienta aveti in relatie cu aceste calitati in orice context?
Ce experienta aveti in relatie cu aceste calitati in contextul implementarii unui proces de elaborare de planuri de afaceri?
Cum puteti dobandi calitatile necesare implementarii unui plan de afaceri?
Realizarea cercetarii in documentarea procesului de elaborare a planului de afaceri nu inseamna doar sa ai calitatile necesare, ci si sa ai suficiente cunostinte sa aplici aceste calitati in mod corespunzator. Tabelul 28 de mai jos descrie cunostintele necesare in procesul de elaborare si implementare a unui plan de afaceri (aceasta lista nu este considerata exhaustiva). Nu este necesar sa detineti cunostinte in toate domeniile, dar este util sa aveti acces la aceste cunostinte la nevoie.
Tabelul 28: Cunostinte necesare in procesul de elaborare de planuri de afaceri
Domeniul de cunostinte | Domeniul de cunostinte |
---|---|
|
|
Este putin probabil ca toate domeniile enumerate sa fie necesare pe tot parcursul procesului de elaborare a planului de afaceri, dar este important ca acestea sa fie disponibile in anumite momente ale implementarii sau la nevoie.
CASETA NR 16
REFLECTIE – CUNOSTINTELE NECESARE IN ELABORAREA DE PLANURI DE AFACERI
Analizati tipurile de cunostinte ce pot fi necesare in elaborarea de planuri de afaceri enumerate in tabelul 31. Raspundeti la urmatoarele intrebari:
In ce domenii am cunostinte?
Cum pot acoperi cunostintele lipsa necesare in implementarea afacerii?
Dupa ce ati reflectat la intrebarile de mai sus, ar trebuie sa aveti o imagine clara a nivelului de aptitudini si cunostinte pe care le puteti aduce in cercetarea din cadrul procesului de implementare a elaborarii de planurilor de afaceri. In plus, ar trebui sa fiti constienti de lacunele propriilor cunostinte si sa stiti cum va puteti imbunatati aptitudinile.
In evaluarea rolului pe care l-ar putea juca antreprenorului in cercetarea de afaceri mai este o etapa: potrivirea cunostintelor si aptitudinilor cu rolurile ce urmeaza a fi indeplinite in procesul de implementare a afacerii (Wynne, 1997)2.
Setul de aptitudini si cunostinte necesare in implementarea afacerii poate fi clasificat intr-un set de patru roluri. Acestea sunt:
- Rolul de expert – acest rol implica stapanirea unei experiente suficiente pentru a indeplini sarcinile cuvenite. Detinatorul(ii) acestui rol poate fi diferit in functie de etapa procesului de implementare.
- Rolul de avocat – acest rol se refera la elementele de popularizare ale procesului de elaborare a planului de afaceri. Detinatorii acestui rol trebuie sa aiba capacitati de comunicare, marketing si putere de convingere a oamenilor in ce priveste beneficiile afacerii.
- Rolul de agent de livrare – acest rol se refera la implementarea activitatilor afacerii. De exemplu, daca este nevoie de un plan de dotare cu echipamente sau de organizare a muncii, agentul de livrare va fi responsabil cu implementarea sa. In general, in procesul de elaborarea de planuri de afaceri sunt implicati mai multi agenti de livrare, deoarece in indeplinirea acestui rol trebuie stapanit foarte bine continutul actiunilor.
- Rolul de facilitator al schimbarii – acest rol implica gestionarea intregului proces de derulare a afacerii. De multe ori planurile de afaceri implica implementarea schimbarii, de pilda a conditiilor de munca, a politicilor sau a metodelor de munca.
In plus, mai exista doua roluri esentiale in procesul de elaborare a planului de afaceri care privesc partile implicate din domeniul tinta:
- Participantul
- Factorul de decizie
Antreprenorul poate indeplini unele sau chiar toate aceste roluri in diverse etape ale procesului de elaborare a planului de afaceri. In legatura cu partea de cercetare, este foarte posibil ca antreprenorul sa aiba cel putin partial cunostintele si aptitudinile necesare pentru gestionarea si realizarea procesului de cercetare. Totusi, rolul exact al antreprenorului va depinde de pachetul de cunostinte si aptitudini pe care le poate aduce in procesul de fata si de cunostintele si aptitudinile necesare pe care le au celelalte parti implicate in proces.
2 Wynne, R. (1997). A manual for training and workplace promotion. European foundation for the improvement of living and working conditions, Dublin.