In Blog

Capitolul 2 - Surse de date si informatii pentru afaceri

2.1 Introducere

In capitolul anterior au fost descrise principalele tipuri de informatii si date utile in elaborarea unui plan de afaceri. In plus, Capitolul 2 descrie momentul in care aceste informatii pot fi utilizate in procesul de elaborare a unui plan de afaceri. In acest capitol, descriem principalele surse de informatii necesare in sustinerea elaborarii planului de afaceri si in procesul de implementare a acestuia, impreuna cu o scurta descriere a continutului acestor surse. Acestea nu sunt singurele surse de informatii ce pot fi utilizate, existand si altele, iar surse de informatii pretioase devin disponibile in mod regulat.

Acest capitol este structurat pe doua mari sectiuni – surse de date transnationale si nationale. In prima sectiune, sunt descrise principalele surse de date si informatii privind afacerile. Aceste surse sunt culese la nivelul UE si ofera informatii utile in scopul comparatiilor, precum si in identificarea potentialului si riscurilor ce nu se reflecta in sursele de date nationale.

In a doua sectiune, sunt descrise sursele de date din Romania. Acestea ar putea fi, de asemenea, folosite in comparatii si in identificarea domeniilor de afaceri specifice Romaniei, precum si in material in care se reflecta prioritatile nationale in sanatatea in munca.

Desi ambele tipuri de surse de date sunt utile in elaborarea planurilor de afaceri, trebuie sa subliniem ca nu acesta a fost scopul pentru care au fost culese. Cum scrierea de planuri de afaceri este un fenomen relativ nou in Romania, principalele surse de date privind domeniile de afaceri sunt usor inadecvate fata de nevoile celui angajat in elaborarea unui plan de afaceri. Acest lucru este adevarat mai ales in cazul surselor de date nationale. Aceasta situatie impune celui care elaboreaza planul de afaceri sa-si foloseasca imaginatia in a fructifica sursele de date si a identifica necesitatea de a culege alte tipuri de date de pe piata ce sunt mai potrivite domeniului in care se gandeste sa deschida afacerea.

2.2 Surse de date transnationale

Sursele de date enumerate in tabelul de mai jos sunt cateva dintre sursele de date internationale ce pot fi folosite in elaborarea planului de afaceri. Aceste date sunt de mai multe tipuri. In unele cazuri, acestea provin din anchete transnationale, fie unice, fie regulate, in timp ce altele fac parte din datele de raportare inregistrate la nivel transnational.

Tabelul de mai jos este structurat in functie de sursele de date, cu o scurta descriere a seturilor de date din respectivele surse si o adresa de internet a surselor de date. Unele organizatii, cum ar fi EUROSTAT, Fundatia europeana de imbunatatire a conditiilor de munca si viata sau Organizatia de cooperare economica si dezvoltare (OCED), au mai multe seturi de date ce pot fi folosite in elaborarea planului. Mai jos sunt descrise cele mai importante, dar cititorul interesat trebuie sa exploreze mai aprofundat paginile de internet care il intereseaza.

Tabel 2: Surse de date transnationale pentru elaborarea planului de afaceri
Sursa de date/informatii Descriere Adresa de internet

Eurostat

  • Date privind domeniul de activitate
Eurostat este agentia statistica oficiala a Uniunii Europene. Aceasta colecteaza date atat la prima mana, cat si de la statele membre in ce priveste toate aspectele vietii in UE. De interes aparte aici sunt datele culese prin raportarile statistice, ce se refera la piata, profit si tendinte in domeniu. Uneori, anchetele fortei de munca contin materiale de interes aparte in elaborarea planului de afaceri.
ONU

  • Anuarul statistic
Majoritatea statisticilor prezentate in Anuar sunt extrase din baze de date mai detaliate, specializate, elaborate de Divizia de Statistica si de multe alte servicii statistice internationale.
In timp ce bazele de date specializate se concentreaza pe monitorizarea subiectelor si tendintelor in domenii sociale, economice si de mediu, tabelele Anuarului Statistic urmaresc sa furnizeze date pentru o descriere mai cuprinzatoare a structurilor, conditiilor, schimbarilor si activitatilor sociale, economice si de mediu.
Obiectivul a fost colectarea, sistematizarea, coordonarea si prezentarea intr-o maniera consecventa a celor mai importante componente ale informatiilor statistice comparabile care pot oferi o imagine ampla a proceselor sociale, economice si de mediu.
OECD OECD ofera o gama larga de infomatii si rapoarte despre cele 24 de state membre ale sale, care acopera mai multe domenii de activitate , cum ar fi serviciile publice, invaliditate si date financiare privind sanatatea publica. Este utila in special in gasirea de informatii ce pot fi folosite in popularizarea afaceri.
DG-Employment Directia generala a fortei de munca, problemelor sociale si a egalitatii de sanse produce numeroase rapoarte pe probleme legate de piata de munca, conditiile de munca si discriminarile sociale. Printre cele mai importante se numara rapoartele anuale privind gradul de ocupare din Europa, care sintetizeaza datele din mai multe surse pentru a oferi o imagine detaliata a tendintelor de evolutie a unor probleme cum ar fi contractele de munca, includerea sau excluderea de pe piata muncii, pensionarea precoce, invaliditatea si tipurile de masuri ce pot fi luate pentru a rezolva problemele din aceste domenii. Aceste rapoarte sunt utile mai ales in intelegerea contextului ocuparii fortei de munca.
Fundatia Europeana

  • Anchete privind conditiile de munca
  • Anchete privind conditiile de viata
  • EURLIFE
Fundatia europeana de imbunatatire a conditiilor de munca si viata (EUROFOUND) este o agentie a UE al carei rol este colectarea de informatii privind problemele curente si de viitor si consilierea Comisiei in ce priveste efectele politicii asupra rezultatelor cercetarii. Agentia deruleaza doua anchete in UE la scara foarte larga, odata la cinci ani, concentrandu-se asupra conditiilor de viata si munca si oferind date despre tendinte si date comparative intre toate cele 27 de tari UE. In plus, agentia culege informatii din studii de caz si dintr-o gama larga de surse proprii sau terte, care pot fi utilizate in elaborarea planului de afaceri, cum ar fi baza de date care culege informatii dintr-o gama larga de surse despre indicatorii eficientei.
Diverse surse Exista o gama larga de surse de studii de caz ale bunelor practici in relatie cu diverse aspecte ale afaceri. Printre cele mai importante se numara Statistici oficiale (de la ambasade), asociatii de comert, Fondul Monetar International, etc. Studiile de caz sunt in mod aparte surse utile de idei pentru elaborarea de afaceri pe diverse tematici si pentru intelegerea multitudinii de factori care asigura succesul afacerii.
Caseta nr. 4.
Exercitiu

Care sunt principalele surse de informatii de pe pagina de internet a ONU utile in elaborarea planului de afaceri?

3.3. Surse de date nationale

Tabelul 3: Surse nationale de date pentru elaborarea planului de afaceri
Sursa de date/informatii Descriere Adresa de internet
Institutul National de Statistica Acest institut este principala sursa responsabila de date statistice la nivel national pe diverse teme, printre care si economia si finantele. Acesta publica anual statistici privind piata si capitalul. Totusi, trebuie mentionat ca datele din acest anuar de statistica nu contin date specifice pe cod CAEN, ci de domeniu publica in general. http://www.insse.ro/cms/rw/pages/index.ro.do
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat Site-ul AIPPIMM pune la dispozitia celor interesati informatii referitoare la mediul de afaceri, finantari disponobile, programe de finantare nationale, documentele si anexele necesare inscrierii la proiectele respective, stirile importante ce vizeaza deciziile ministerului, noutatile, si nu in ultimul rand alte oportunitati de dezvoltare a afacerilor romanesti. http://www.imm.gov.ro/
Ministerul Finantelor Publice Ministerul Finantelor Publice se organizeaza si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, care aplica strategia si Programul de guvernare in domeniul finantelor publice.

Ministerul Finantelor Publice este minister cu rol de sinteza si indeplineste urmatoarele functii: de strategie, prin care se asigura, in conformitate cu politica financiara a Guvernului si cu normele Uniunii Europene, elaborarea strategiei in domeniile de activitate specifice ministerului: fiscal, bugetar, contabilitate publica, reglementari contabile, datorie publica, audit public intern, managementul investitiilor publice, domenii reglementate specific; de reglementare si sinteza, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ si institutional necesar pentru realizarea obiectivelor strategice în domeniul finantelor publice.

http://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?pagina=acasa
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Muncii Institutul ofera diverse rapoarte de cercetare si date statistice, adunand si centralizand date statistice obtinute de alte institutii si agentii. www.protectiamuncii.ro
Inspectoratele de Munca (statistici nationale privind protectia muncii) Acestea sunt principalele organe reprezentative ale Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, care emit anual un raport national privind forta de munca, cea mai sigura sursa de date statistice pentru piata muncii la nivel national. http://www.inspectmun.ro/
Camera de Comert si Industrie a Romaniei Camera de Comert si Industrie a Romaniei are printre atributii conformarea sistemului de management al calitatii calibrat la reglementarile si standardele aplicabile. In acest sens, tinand cont de obiectivul strategic si de principiile managementului calitatii, fluxurile operationale interne sunt mereu ajustate pentru obtinerea satisfactiei clientilor si mediului de afaceri. https://ccir.ro/
Portal de comert Portalul romanesc de comert exterior reprezinta un sistem interactiv de informatii, cunostinte si consiliere a mediilor de afaceri privind pietele externe si modalitatile cele mai eficiente de a incheia tranzactii internationale si de a dezvolta exportul. http://www.portaldecomert.ro/
Antreprenor de succes Antreprenor de succes reprezinta un site ce ofera gratuit informatii utile despre initierea si gestionarea propriei afaceri, precum si idei ce tin de investirea cu succes a banilor. Gasiti notite introductive despre antreprenoriat, cat si articole ce explica modalitatile de generare a ideilor de afaceri, unde sunt analizate aspectele importante de marketing, finantare, planificare, contabilitate si a formelor organizatorico-juridice a afacerii. http://www.antreprenor.su/
Economic Zoom Economic Zoom reprezinta o sursa complexa de informare prin varietatea de domenii acoperite in cadrul materialelor puse la dispozitie, dintre care amintim: stiri din economie, analize sectoriale, macroeconomie, piete financiare, tutoriale, finante personale, resurse umane si chiar life-style. http://www.economiczoom.ro/
Revista Market Watch Revista Market Watch prezinta sursa de informare necesara celor care vor sa isi aprofundeze cunostintele in domenii precum: tehnologie, unelte pentru management, cercetare si invatamant superior. http://www.marketwatch.ro/
Profit.ro Baza informatiilor de business, subiecte cu relevanta mare despre si pentru mediul de afaceri. Profit.ro va ofera stiri economice si din mediul de afaceri. Conform acestora acuratetea si relevanta informatiilor au prioritate, fapt pentru care profit.ro pune accent pe dezvaluirea si explicarea implicatiilor pe termen lung, cauzelor si consecintelor semnificative. Site-ul este unul specializat, insa acopera subiecte si din alte domenii decat cele financiare si de business, fiind astfel amintite cultura, sportul, stiinta, viata politica, religia etc. influenteaza si sunt influentate de economie. www.profit.ro
Diverse surse Exista multe site-uri, portaluri si reviste pentru antreprenorii din Romania care furnizeaza informatii utile pentru mediul de afaceri.
Recent Posts

Leave a Comment

date, informatii in afaceri, analiza afacerimetode de culegere de informatii, informatii in afaceri
%d bloggers like this:
Skip to toolbar