In Blog

Despre ideea de afacere - intelegerea mediului de afaceri

Cuprins:

  1. Intelegerea mediului de afaceri
  2. Surse pentru o buna idee de afaceri

IDEEA DE AFACERE

1. Intelegerea mediului de afaceri

Nicio afacere nu poate supravietui daca produsele realizate sau serviciile prestate nu intereseaza pe nimeni. Ideea de afaceri trebuie gasita pornind si de la analiza mediului de afaceri in care viitoarea afacere urmeaza sa functioneze.

Orice afacere de succes trebuie sa se deruleze in armonie cu mediul de afaceri in care aceasta functioneaza. Organizatiile, indiferent de marimea lor, de complexitatea activitatilor lor, de particularitatile lor, sunt influentate de un numar impresionant de factori din mediul de afaceri. Desigur, influenta factorilor de mediu asupra organizatiilor este diferita atat ca mod de manifestare cat si ca intensitate. Aceeasi factori din mediului de afaceri dintr-o zona si intr-o anumita perioada pot exercita o influenta pozitiva asupra unor organizatii la fel cum pot genera influente negative asupra altora. Nici intensitatea actiunilor nu este aceeasi asupra tuturor organizatiilor la fel cum nici masura in care aceste actiuni si influente pot fi prevazute.

Viitorii antreprenori care doresc sa creeze o afacere intr-un domeniu, intr-o zona, trebuie sa inteleaga in primul rand mediul de afaceri local, si apoi pe cel national. Mediul local este format din agenti economici, (diversi ca marime, dimensiune, mod de organizare, putere financiara), persoane fizice autorizate, institutii ale statului, gospodarii ale populatiei, locuitori cu o anumita cultura, si legaturile care se stabilesc intre acestia.

Mediul de afaceri trebuie inteles atat inainte cat si dupa inceperea unei afaceri.

Inainte de a incepe o afacere, pentru viitorul antreprenor, mediul este o sursa de oportunitati dar si de constrangeri. In mediu, la un moment dat, exista oportunitati care asteapta sa fie descoperite si valorificate. De ce unii oameni le descopera si altii nu? Pentru ca oamenii difera in functie de:

  • – nivelul si posibilitatile de informare;
  • – cunostintele pe care le detin;
  • – caracteristicile psihologice;
  • – nivelul de creativitate;
  • – abilitati in abordarea problemelor si gasirea solutiilor;
  • – strategiile folosite pentru a judeca rapid si eficient.

Dupa crearea afacerii, mediul de afaceri trebuie in continuare analizat si inteles deoarece:

– numai cunoscand ansamblul factorilor din mediul de afaceri care influenteaza o organizatie si intelegand mecanismul lor de actiune putem sa identificam oportun anumite oportunitati pe piata sau putem sa ne ferim de influentele nefavorabile ale acestor forte;

  • – putem sa realizam anumite schimbari in cadrul organizatiei prin care sa marim capacitatea de adaptare la mediu a acesteia. Aceste schimbari se numesc schimbari de adaptare sau schimbari reactive. Numai afacerile care reusesc sa se adapteze la caracteristicile mediului de afaceri pot sa se dezvolte in viitor.
  • – cunoscand maniera de exercitarea a fortelor din mediu de afaceri putem sa anticipam evolutia acestora in viitor si in acest fel sa identificam posibile schimbari proactive care odata realizate ar putea sa ne confere o multime de avantaje;
  • – contribuie la cresterea flexibilitatii micilor afaceri si automat la cresterea eficientei lor; Este important sa intelegem mediul de afaceri si pentru ca prin afacerile care se creeaza viitorii antreprenori pot contribui la dezvoltarea economico-sociala la nivel local, la imbunatatirea functionarii unor componente ale mediului, la generarea de noi oportunitati pentru afacerile locale. Impactul noilor afaceri asupra dezvoltarii locale este deosebit de puternic judecand dupa efectele pe care le genereaza pe plan economic, socio-cultural si de mediu:
  • – contribuie la valorificarea resurselor locale, unele dintre afaceri valorificand produsele secundare ale marilor companii;
  • – determina schimbari in structura interna a localitatilor urbane sau rurale, (modernizarea infrastructurii, aparitia/dezvoltarea serviciilor, innoiri edilitare etc.);
  • – creeaza locuri de munca si stabilizeaza populatia, mai ales in mediul rural;
  • – contribuie la cresterea nivelului de trai pentru o parte a populatiei locale, prin cresterea veniturilor;

Specific perioadei actuale este faptul ca mediul ambiant in care trebuie sa-si desfasoare activitatea organizatiile moderne este deosebit de complex si dinamic. Pentru a putea cunoaste si intelege maniera prin care acesta influenteaza organizasiile trebuie sa cunoastem fiecare factor de influenta.

Dupa natura lor, factorii mediului ambiant pot fi grupati in sapte categorii:

  1. factori economici;
  2. factori tehnici si tehnologici;
  3. factori naturali sau ecologici;
  4. factori demografici;
  5. factori politici;
  6. factori juridici;
  7. factori socio-culturali.

1. Factorii economici sunt considerati ca fiind una din categoriile cele mai importante ale factorilor de mediu. Includem in aceasta grupa urmatoarele categorii:

  • – piata interna si internationala;
  • – ritmul de dezvoltare al economiei;
  • – nivelul de dezvoltare economica cu principala sa componenta puterea de cumparare a cetatenilor;
  • – potentialul financiar;
  • – factori legati de infrastructura economiei, cum ar fi: sistemul bancar sau sistemul de asigurari.

Piata interna si internationala este un factor decisiv pentru ca daca o afacere nu se adapteaza la piata, in final poate fi pusa in discutie insasi existenta ei. Orice afacere trebuie sa fie orientata spre piata. De la cerintele pietii interne si internationale trebuie sa porneasca intreaga activitate de management a unei afaceri. Este total gresit conceptul: „produc si apoi incerc sa vand”. Abordarea corecta trebuie sa fie: „produc ceea ce se cere pe piata ca sa pot sa vand”. Este dificil pentru o afacere sa fie performanta in cazul in care abia dupa ce a produs anumite bunuri incearca sa fie interesata sa le vanda. Varianta recomandata este acea de a produce ceea ce se cere pe piata pentru ca bunurile respective sa poata si vandute.

Ritmul de dezvoltare al economiei. In momente diferite se pot identifica urmatoarele stari ale economiei:

  • – o stare marcata de crestere economica;
  • – o stare de stagnare economica;
  • – o stare de criza;

Influente favorabile manifesta asupra afacerilor prima stare, cea de crestere economica. In starea de declin si criza influentele mediului devin nefavorabile si foarte putine afaceri pot sa se dezvolte. Cele mai multe incearca in aceasta perioada sa isi mentina constant nivelul cifrei de afaceri, insa altele sunt nevoite sa-si restranga activitatea. Important este ca antreprenorii sa identifice care sunt afacerile care se dezvolta si in perioade de criza.

Nivelul de dezvoltare economica (puterea de cumpararea cetatenilor). Cu cat puterea de cumpararea a cetatenilor este mai mare cu atat se exercita o influenta favorabila asupra afacerilor din zona respectiva.

Potentialul financiar include nu numai resursele financiare proprii ci si pe cele ce exista in economie si sunt oferite de diverse institutii specializate spre imprumut organizatiilor. Cu cat nivelul de dezvoltare economic este mai ridicat, cu atat si potentialul financiar este mai mare, fapt ce influenteaza pozitiv afacerile care au astfel acces la resursele necesare pentru propria dezvoltare.

Legat de infrastructura economiei este evident ca un sistem bancar si de asigurari ce functioneaza bine va influenta pozitiv dezvoltarea unei afaceri.

2. Factorii tehnici si tehnologici manifeasta o puternica influenta asupra afacerilor prin:

  • – nivelul tehnic al masinilor, utilajelor si instalatiilor disponibile pentru cumparare;
  • – calitatea tehnologiilor ce pot fi achizitionate;
  • – calitatea cercetarilor tehnice la care organizatia are acces;
  • – nivelul licentelor si brevetelor inregistrate;
  • – capacitatea creativ-inovativa a sistemului de cercetare proiectare.

Antreprenorii pot sa achizitioneze noi tehnologii, noi utilaje, licente de productie care sa le asigure posibilitatea realizarii de produse mai bine calitativ, mai fiabile, la costuri mai mici.

3. Factorii naturali sau ecologici ce actioneaza asupra afacerilor sunt:

  • – resursele naturale ale solului si subsolului;
  • – vegetatia, fauna, resursele de apa, relieful, clima.

In conditiile actuale cand criza de materii prime, materiale si resurse energetice imbraca noi dimensiuni si in conditiile in care pastrarea echilibrului ecologic este o necesitate, un rol deosebit trebuie acordat acestor factori de catre managerii organizatiilor economice. Cunoasterea influentelor factorilor naturali sau ecologici asigura posibilitatea identificarii oportune de noi materii prime, materiale care sa inlocuiasca vechile materiale deficitare si care au ajuns extrem de scumpe . De asemenea, pot sa conduca la noi idei de afaceri care sa exploateze tendintele la nivelul populatiei privind orientarile ecologice (alimentatie, trai, poluare, protectia mediului).

4. Factorii demografici manifesta un impact puternic asupra afacerilor prin: numarul populatiei, structura acesteia pe sexe, varsta, structura socio-profesionala a acesteia, ponderea populatiei ocupate, rata natalitatii si a mortalitatii, durat medie a vietii.

Importanta acestor factori asupra organizatie decurge din faptul ca resursele umane ocupa un loc prioritar in orice afacere, de calitatea lor depinzand nivelul rezultatelor obtinute de aceasta.

5. Factorii politici se regasesc in :

  • politica economica, sociala, politica externa pe care o duce statul;
  • politica pe care o duc alte state;
  • politica organismelor politice internationale.

Factorii politici exercita influente asupra afacerilor prin programele pe care diferite forte politice interne sau internationale le au vis a vis de promovarea si sustinerea spiritului antreprenorial prin politici fiscale adecvate, masuri de incurajare a tinerilor sa demareze noi afaceri, prin asigurarea de fonduri de garantare pentru asigurarea creditarii micilor afaceri.

6. Factorii juridici sunt legati de cei politici si reflecta conceptiile politice. Ei sunt constituiti din ansamblul reglementarilor juridice, unde includem: legile, decretele, hotararile sau ordonantele guvernamentale, ordinele ministrilor, deciziile prefecturilor si ale primariilor. Importanta actiunii acestor factori asupra afacerilor decurge din faptul ca ansamblul activitatilor desfasurate intr-o organizatie trebuie sa fie in conformitate cu prevederile legislative. In cazul in care aceste prevederi nu sunt respectate, organizatiile si administratorii acestora sunt sanctionati.

7. Factorii socio-culturali pot fi grupati in:

  • – factori ce tin de invatamant si educatie;
  • – factori ce tin de ocrotirea sanatatii;
  • – factori care privesc stiinta si cultura, mentalitatea.

Un rol important revine invatamantului care contribuie atat la imbunatatirea structurii socio-profesionale a populatiei cat si la cresterea nivelului cultural al acesteia, la formarea unei mentalitati, a unei atitudini pozitive fata de munca si pregatirea profesionala.

Recommended Posts

Leave a Comment

idei de afaceri, ideea de afacere, afaceri, afacere, business, idee de business
%d bloggers like this:
Skip to toolbar