In Blog

Elemente de dezvoltare personală

dezvoltare personala

Oamenii au foarte multe concepții greșite despre dezvoltarea personală. Deci haideţi să clarificăm o concepţie greşită majoră din prima.

Pentru o dezvoltare personală de succes, ai nevoie de exact două condiții:

 • Vrei să schimbi ceva în viața ta;
 • Nu ești fericit cu rezultatele pe care le obţinut până acum.

Și asta e tot!

În mod specific, nu trebuie să știi exact ceea ce vrei.  Ai fi surprins de cât de mulți oameni încep să practice dezvoltarea personală atunci când nu știu ce vor de la viață – ei știu doar că orice au în acest moment nu este ceea ce vor.

(Deși, dacă continui să citeşti mai jos, vei învăța o modalitate de a afla ce vrei cu adevarat.)

Fă un plan

Atâta timp cât îndeplineşti cele două condiții de mai sus, alcătuirea unui plan de dezvoltare personală este lucrul de care ai nevoie!

De ce să faci un plan de dezvoltare personală?

Realizarea unui plan de dezvoltare personală se reduce la două lucruri principale. Să te ajute să îţi dai seama:

 • Ce vrei de la viață?
 • Cum vei aborda realizarea acesteia?

Ai putea obține cu siguranță dezvoltarea personală, fără un plan.  O mulțime de oameni au făcut asta.

Dar un plan crește foarte mult șansele de a trece la o viață în care vei găsi împlinirea și satisfacţia în fiecare zi.  Să ai un plan îți oferă:

 • O mai bună înțelegere a ceea ce vrei cu adevarat de la viaţă (sugestie: banii nu sunt aproape niciodată răspunsul);
 • O listă de acțiuni specifice pe care le poţi intreprinde pentru a avansa spre obiectivele în viață, astfel încât să nu te mai simți blocat din nou;
 • O înțelegere clară a obstacolelor care împiedică o mulțime de oameni, și cum să le eviţi;
 • Creștere durabilă și dezvoltare.

Cum sa faci un plan de dezvoltare personală?

Mai jos este detaliată o metodă de planificare a unei dezvoltări personale bazată pe Modelul GROW și s-ar putea părea destul de simplu, dar este un instrument incredibil de puternic.

Dacă urmezi planul pas cu pas aşa cum este evidenţiat mai jos, vei depăşi orice obstacole din calea ta.  Vei obţine o viziune clară a ceea ce vrei de la viaţă, precum şi un plan de acțiune specific cu privire la modul în care poţi ajunge acolo.

Acum, ai putea cu siguranță doar să-l citeşti și să înveți câteva lucruri.  Dar dacă iei un pix și o hârtie (sau deschizi procesorul de text preferat) și treci prin exerciții aşa cum citeşti, vei beneficia mult mai mult decât dacă doar ai citit pasiv acest articol.

În cele din urmă, citeşti acest material pentru a-ţi schimba viața, și schimbările impun să iei măsuri.

Sau, cu alte cuvinte, nu ar trebui doar să citeşti reţeta pentru producerea unui tort și apoi să stai și să speri ca tortul să apară, nu? Tu trebuie să mergi mai departe și urmezi instrucțiunile și astfel să faci să apară tortul!

1. Pasul 1 – Ce vrei?

Acest prim pas în a face un plan de dezvoltare personală te ajută să îți dai seama de care domenii din viața ta ești fericit și care ar putea beneficia de o schimbare. Apoi, poți alege un domeniu asupra căruia să lucrezi în cazul în care există loc pentru îmbunătățiri și creștere.

1.1. Fă o listă cu principalele domenii din viața ta.

În primul rând, fă o listă cu principalele domenii din viața ta cărora le-ai acordat timp şi energie în ultima vreme.  Aceasta ar putea include, de exemplu:

 • Carieră;
 • Relații;
 • Distracţie / sociale.

Și orice alt domeniu la care te poți gândi. Nu îţi voi da prea multe exemple, pentru că vreau să te gândești la acest lucru pentru tine.  De exemplu, unul dintre principalele tale domenii ar putea fi „chitara”, dacă e cu adevărat important pentru tine ca să merite propria categorie.

Reține că, dacă există un domeniu din viața ta pe care nu te-ai concentat, dar pe care ai vrea să te concentrezi, poţi să îl treci de asemenea pe listă.

Odată ce ai scris această listă, restrânge-o la 4-8 domenii principale.  Nu vrei să fii copleșit de opțiuni înainte chiar de a începe.

1.2 Notează fiecare dintre aceste domenii cu note de la 1-10 în funcție de cât de mulțumit sunteți cu el.

Acum, te rog să te gândeşti și dă o notă fiecăruia dintre aceste domenii pe o scară de la 1 la 10, zece fiind nota cea mai mare, în funcție de cât de mulțumit eşti de situația actuală din domeniul respectiv.

Notă: Nu este vorba despre cât de bun eşti, sau cât succes ai în domeniul respectiv, ci de cât de mulțumit eşti de situația actuală.

De exemplu, dacă nu ai aproape nici un fel de viață socială, deoarece îți petreci toate zilele de lucru, dar tu ești de acord cu asta pentru următoarele două luni pentru că este o etapă foarte importantă a afacerii tale, atunci ai putea să dai 10 mai vieţii sociale.

Cu siguranţă unele dintre domeniile vieţii tale sunt mai bune decât altele.  Dacă ați dat o notă de 9 sau 10, eşti bine.  O notă de 8 este mediocră și orice notă de la 7 în jos poate fi cu siguranţă îmbunătățită.

Uite-te cu atenţie la domeniile de care nu eşti foarte mulţumit (potrivit notelor pe care ţi le-ai dat) și alege-l pe cel care doreşti să-l îmbunătățeşti mai întâi.

După ce treci prin întreg acest proces de planificare şi, mai ales, după ce ai obţinut rezultate în domeniul ales, poţi face un plan de dezvoltare personală complet prin aplicarea exercițiilor pentru alte domenii din viaţa ta.  Dar pentru moment, ne vom concentra pe un singur domeniu principal al vieţii, pentru că este mai bine dacă înțelegi bine conceptele având un exemplu clar în minte, decât să faci lucrurile superficial concentrându-te pe prea mult dintr-o dată.

1.3 Imaginează-ţi situaţia ideală.

Ar trebui să ai deja în minte un domeniu al vieții tale.

Începe să visezi cu ochii deschiși și imaginează-ți care ar fi situația ideală, pe termen lung (mai mulți ani de acum înainte).

Un exemplu din domeniul relaţiilor cu prietenii:  Un student la universitate. Situația ideală în domeniul relaţiilor cu prietenii ar fi să aibă cam 6-12 prieteni (precum și alţi oameni cunoscuţi). Prieteni pe care îi poate chema să stea împreună în parc, când vremea este frumoasă, sau pentru a merge pe munte, sau pentru a găti mâncare împreună. Și cu unii să se întâlnească adesea, aproape în fiecare zi a săptămânii, pentru a face diverse lucruri amuzante, sau pur și simplu să nu facă nimic.

Deci, visează cu ochii deschiși cu privire la modul în care un domeniu ales din viața ta ar arăta în mod ideal, dacă ai putea face orice ai vrea…

Următorul lucru de făcut este să ajungi pic mai aproape de prezent. Alege un termen mediu. De exemplu, undeva între 3 luni și 1 an începând de acum.

Imaginează-ţi cum ai dori să arate situația ideală atunci. În exemplul dat, acest lucru nu schimbă nimic. Dar dacă, de exemplu, vrei să te concentrezi pe partea de profesională a vieții, este o idee bună să alegi un termen mai aproape de prezent a visului de 1 an, și chiar de 3 luni. Lucrul aceasta te ajută să treci de la visarea cu ochii deschiși vagă (totuşi cât de placută este, nu?) spre a transforma aeste vise în realitate.

Gandeste-te la obiectivul tău specific pe termen mediu.

Odată ce îl ai, începe imaginându-l în detaliu. Cum te-ai simţi când te trezeşti dimineaţa. Ce ai face în timpul zilei. Persoanele pe care le-ai întâlni. Lucrurile pe care ţi le-ai spune pentru tine.

Nu neglija acest pas. S-ar putea să ţi se pară mic și simplu, dar este incredibil de puternic.

În primul rând, te face să fii entuziasmat și motivat.

În al doilea rând, se stabilește disonanță cognitivă în mintea ta. Aceste este cazul în care creierul tău are două gânduri contradictorii, devine incomod, și încearcă să rezolve conflictul prin schimbarea unuia dintre gânduri.

În cazul în care îţi imaginezi situația ideală, creierul tau va începe căutarea de oportunități pentru a începe deplasarea spre ea. Și aceste oportunități sunt peste tot în jurul nostru.  Pur si simplu doar nu le-ai observat până acum.

Pentru a clarifica despre ce vorbim, imaginează-ți că ești la o petrecere cocktail, cufundat într-o conversație interesantă. Şi acum imaginează-ți, că într-o conversație din mai multe, la 3 metri distanță, cineva menţionează numele tău.  Care credezi că sunt șansele că vei auzi?

Asta este! Există o regiune din creier numită amigdala, care este responsabilă pentru filtrarea sutelor de inputuri senzoriale pe care le primeşti în fiecare secundă, și alegerea cărora dintre acele puține selectate le permite să ajungă la gândirea conştientă, deoarece acestea ar putea fi importante pentru tine. Astfel, în ciuda zgomotului general și altor câteva conversații o vei remarca pe cea în care a fost menționat numele tău.

În mod similar, o dată ce începi să vizualizezi situaţia ideala, amigdala va înţelege că acest lucru este important pentru tine și va începe să filtreze pentru toate oportunitățile care te-ar putea muta mai aproape de obiectivul tău.

Deci, ia-ţi timp pentru a imagina, în detaliu. Această investiție de timp merită!

1.4 Fii foarte specific despre ceea ce vrei.

O mare diferență între un vis și un obiectiv este să fii specific despre ceea ce vrei.

Un vis este un lucru vag, neclar, la care vrei să te gândeaşti ca să te facă fericit. Un obiectiv este o perspectivă specifică, și pe care ai de gând să o faci să devină realitate!

Avertisment! Nu-ţi face griji de acum despre modul în care îţi vei atinge obiectivul. Acesta va veni în pașii 3 – Generarea de opțiuni și 4 – Stabilirea obiectivului. Pentru moment, îţi dai pur și simplu seama ce anume vrei! (Există un motiv: aşa este modelul; această structură funcționează.)

Pentru moment, elimină orice fel de neclaritate și fă obiectivul cât mai specific posibil. Exact pentru când este obiectivul pe „termen mediu” pentru tine? Cum vei ști că l-ai realizat? De asemenea, elimina orice cuvinte vagi.

Încă un avertisment! Nu stabili obiective absurde. De exemplu: voi avea 100 de prieteni în 3 luni.

În exemplul nostru cu prieteniile: obiectivul pe termen mediu poate fi peste 6 luni. Să aibă cel puțin 6 prieteni apropiați, cu care să petreacă timp împreună în fiecare săptămână, și să facă lucruri distractive cinci zile pe săptămână. Indiferent dacă este vorba de dans sau să baţi mingea într-un parc, sau orice altceva.

Recapitulează obiectivul, și asigură-te că ai scăpat de orice neclaritate.  Poţi vorbi chiar cu un prieten despre obiectivul tău, și chiar poţi să-i ceri să te ajute, dacă vrei. (Întotdeauna ajută o perspectivă din afară.)

Până acum ar trebui să ai:

 • O listă de 4-8 domenii principale ale vieţii tale;
 • O notă pentru fiecare dintre aceste domenii semnificând cât de mulțumit eşti de situația actuală;
 • O viziune clară pentru una din zonele alese de tine, cu un termen clar și anumite lucruri care vă vor permite să știți când v-ați atins obiectivul.

Dacă nu ai oricare dintre lucrurile de mai sus, du-te înapoi acum, înainte de a trece mai departe în exerciţiu.

 

Intocmit de

MOSCHOS PANAGIOTIS

Expert plan de afaceri

Recommended Posts

Leave a Comment

dezvoltare personala, elemente de dezvoltare personala
%d bloggers like this:
Skip to toolbar